Notnäs

Byggd av Wennbergs mekaniska verkstad i Karlstad 1912 på beställning av Notnäs Ångsåg i Torsby. Nitat järnskrov med måtten 10,37 x 2,28 meter. Båten levererades med en tändkulemotor av okänt fabrikat. Notnäs ångsåg sålde båten till Fryksdalens Flottningsförening, som under 1940-talet bytte motor och lät installera en Sefflemotor av typ 110 BF, med nummer 4198. Motorns effekt var 16 hkr vid 500 varv/min. I mitten av 1960-talet såldes båten igen, nu till en privatperson i Västra Ämtervik. Den nye ägaren byggde om båten och använde den som fritidsbåt. Sedan mitten av 1980-talet har båten legat på land, men enligt uppgift håller ägaren på med en tidskrävande renovering.
Text: Håkan Larsson


Motorbåten Notnäs, som tillhörde sågverket med samma namn, var den första motordrivna bogserbåten på Fryken. När båten nylevererades fick den omedelbart öknamnet Gersen, (gers= dialekt för snorgärs, som i sin tur var ett vedertaget öknamn på alla fryksändebor). Öknamnet Gersen kom att användas länge fastän bara informellt. Fryksdalens Flottningsförening, som på den tiden inte hade några egna bogserbåtar, hyrde in Notnäsbåten då och då, och troligen är den här bilden tagen vid ett sådant tillfälle. Den lilla motorbåten i förgrunden hette Pilen och användes som inspektionsbåt av flottningsförmannen Björlin.
Foto Okänd i Håkan Larssons saml.

Interiör i motorbåten Notnäs. Den unge mannen bredvid motorn har inte kunnat identifieras. Det är också okänt idag vad för slags motor som var installerad vid leverans. Däremot är det känt att Fryksdalens Flottningsförening, som köpte båten på 1940-talet, satte in en ny Sefflemotor.
Foto Okänd i Håkan Larssons saml.

Flottningsföreningen sålde Notnäsbåten på 1960-talet till en privatperson bosatt i Västra Ämtervik. Denne byggde om båten till fritidsbåt. Den här bilden är tagen utifrån sjön 1983 och några år senare låg båten uppdragen på land. Enligt uppgift från en granne till båtägaren finns Notnäsbåten numera hemma på gården hos ägaren, som håller på med en långsiktig renovering.
Foto Håkan Larsson


Tillbaka till båtar på Fryken
Tillbaka till startsidan