Pacific

Byggd 1963 vid Schichau Underweser AG, Bremerhaven för Bugsier-. Reederei- und Bergungs A.G., Hamburg som PACIFIC
Byggdes om kraftigt 1974
70,20 x 11,60 x 4,60 m. 1093/176. 2 x 12 cyl. Deutz 8 500 hkr. 18 knop. Dragkraft fr. pollare 76 ton.

Bugsiers PACIFIC försökte att bärga supertankern AMOCO CADIZ som den 16/3 1978 gick på grund på Portsall Rocks utanför Bretagne efter ett roderhaveri. AMOCO CADIZ begärde bogserbåtsassistans, men efter två försök brast bogsertrossen och tankern gick på grund. En felaktig uppgift cirkulerade vid den här tiden att tankern drev på grund under tiden som skepparna försökte komma överens om bärgningskontraktet. Även bogserbåtsrederiet stämdes därför, men friades helt i domstol. Amoco däremot dömdes att betala runt USD 120 miljoner.

Lite kompletterande information från Johnny Nilsson som pratat med Norbert Clasen, numera pensionerad sjökapten och bärgningsinspektör på Bugsier:
Han berättade att det helt riktigt var Bugsiers "Pacific" som i panik fick ge sig iväg borta från sin station i Brest för att undsätta Amoco Cadiz. Det intressanta i historien var, att Bugsiers ännu starkare "Simson" 135ton dragkraft (mindre syster till jättarna Oceanic och Arctic) redan lämnat sin station för ett uppdrag mellan England och Irland. Hon var redan en bra bit på väg när Pacific ropade på hjälp. Simson fick omedelbart order att vända om och undsätta Pacific i bärgningsförsöken med jättetankbåten. Simson gick med sina två turbomatande Deutz V12 huvudmaskiner för absolut full maskin. Hon dånade fram genom den rasande sjön så det skummade långt upp över däckshuset och förliga masten. Tyvärr så hann hon aldrig fram innan förlisningen var ett faktum. Enligt Clasen pågick det helt riktigt en diskussion om bärgningen i sig, men det var ingenting som störde eller fördröjde kopplingen av Pacific. Vädret och sjön var tuff och det tog sin tid att skicka trossar och vajrar mellan båtarna.


PACIFIC - 25 augusti 1965
Pacific
Foto i Jan Ove Mühlpforte © saml.

PACIFIC
Pacific
Foto i Conny Gustavssons saml.

PACIFIC
Pacific
Foto: Per-Åke Ericsson


Tillbaka till Bugsier
Tillbaka till bogserbåtssidan
Tillbaka till startsidan