Petit

Byggd okänt år / ort
Maskin: Okänd

Byggdes för okända. Sannolikt är det den båt som köptes av Fritiof Berglund i Kåge någongång på 1940-talet och då hette ULF. Såldes söderut och omdöptes till PETIT innan hon hamnade i Hargshamn där namnet var RUDOLF. Där fanns hon i vart fall 1971.
Nuvarande ägare (2018) är Kalle Johanson (okänt från när).
Text: Bengt Westin, kompl. Lars Skogberg

Från Kerold Klang har jag fått följande: Fartyget låg en tid vid Norr Mälarstrand året 1967. Det var privatägt och grönmålat om jag inte minns fel. Något påmålat namn fanns ej, men båtologen Berndt Fogelberg uppgav att båten bar det lämpliga namnet PETIT. Båten hade annorlunda överbyggnad än nu; Den lilla styrhytten var ovanligt nog placerad akter om midskepps med en avgasrörsliknande skorsten bakom. Framför styrhytten stack försalongstaket upp någon decimeter med fyra runda fönsterventiler på rad. Båtens reling och stora plåt i fören. var desamma då som nu. 1967 var PETIT hjälpbåt åt Iggesundsbolagets FRAM vid timmerbogsering genom Hammarbykanalen i Stockholm. FRAM hade då ännu Iggesundsbolagets skortsensmärke, men såldes samma år till Sven Ulrik Lindberg i Stockholm. PETIT bör vid fototillfället ägts av Iggesundsbolaget eller privatpersonen och redaren Sven Ulrik Lindberg som ägde flera pråmar och lastfartyg i Stockholm vid denna tid.


ULF i Kåge
Foto Fritjof Berglund - Kulturarv Västerbotten/Skellefteå museum via Lennart Hedlund

ULF vid den s.k. brädgårdskajen i Kåge hamn - 1948
I förgrunden säljägare från finska österbotten.
Foto Wollrath Kågström - Kulturarv Västerbotten/Skellefteå museum via Lennart Hedlund

ULF drar pråm i Furuögrund
Foto Lennart Hedlunds saml.

ULF i Furuögrund
Foto Lennart Hedlunds saml.

STYRESHOLM och ULF på Furuögrundsviken
Foto Okänd i Lennart Hedlunds saml.

Gunny Rydén från Furuögrund i fören på ULF. Gunny var kocka ombord på STYRESHOLM 28/6-4/12 1954.
Så här berättar Gunny: Killarnas önskemål om maten var att frukosten skulle vara havregrynsvälling och stekt salt sill, varje frukost, och det fick dom förståss. På fredagarna fick de vad jag gillade, hemlagade kroppkakor och hallonkräm. Ombord var en fin stämning för alla var mycket trevliga. Det var spännande när tullarna kom ner till hamnen, för att det fanns risk för smuggling från de stora båtarna som antogs ha sprit att sälja. De kom ombord även hos oss men hittade inget smuggelgods.
Foto i Lennart Hedlunds saml.

PETIT i Hargshamn - augusti 1971
Foto: Olle Renck i Christer Samuelssons saml.

PETIT i Tenösundet - 1 juni 1986
Foto: Olle Renck i Christer Samuelssons saml.

ULF vid Skeppsholmen - 1 september 2006
Foto: Lars Johnson

ULF - 30 augusti 2017
Foto: Lars Skogberg

ULF - 13 januari 2019
Foto: Anders Winter


Tillbaka till bogserbåtssidan
Tillbaka till startsidan