Sigvard


Byggdes 1955 vid Lidwall & Söner AB Leksand
6,50 x 2,20 m.
Säffle tändkulemotor typ S15 BFV på 10 hkr.
Försedd med varpspel av Lidwalls tillverkning.

Båten som var av typen BVV 10 levererades till Skogstorps Sågverks AB i Skogstorp. Den hade tillverkningsnummer 254. Såldes som fritidsbåt runt 1990.
Kom runt år 1995 att hamna på Ornö varifrån fem dalabördiga grabbar köpte båten 2009. Båten och motorn var i dåligt skick efter badning, Båten och Sefflemotorn helrenoverades av de nya ägarna på Ragnhildsborgs varv och båten kunde redan i september 2011 gå för egen maskin. Tidigare namn har varit PLÅTBÅTEN, DURKSLAGET. Det nuvarande är SIGVARD (efter Lidwalls chefskonstruktör). Den 8 december 2011 beslutades om K-märkning av båten då den anses kulturhistoriskt synerligen värdefull.
Båten ägs numera av tre partners; Mats Tägtström och Lidwallssidans redaktörer Anders Winter och Mats Lidwall. De vill mer än gärna se gamla foton på båten i Skogtorp, Mälaren och i Stockholms skärgård.
Text: Anders Winter/lidwallsbatar.se

OBS! Ägarna, Mats Lidwall och Anders Winter, vill mer än gärna se gamla foton på båten i Skogtorp, Mälaren och i Stockholms skärgård.


DURKSLAGET på Ornö 30 december 2009
Foto Anders Winter

Anders W. passar in och formar plåten med hjälp av kilar och klipps
Foto Tomas Blom via Anders Winter

Mats L. slipar snittet för den nya plåten - 30 augusti 2010
Foto Anders Winter

Motorn är monterad på bottenramen och man har kunnat konstaterat att motorn trots långa, kalla bad och salthaltigtvatten har ett bra komp. - februari 2011
Foto Mats Tägtström via Anders Winter

SIGVARD under Lidwallsbåtens dag som firades den 4 augusti 2018
Foto Anders Winter

SIGVARD - 1 oktober 2018
Foto Anders Winter

KLACKEN och SIGVARD - 1 oktober 2018
Foto Anders Winter


Tillbaka till bogserbåtssidan
Tillbaka till startsidan