Ulf Sandbergs bilder

Nordsjön m.m. runt 1972

Ulf Sandberg från Visby. Var matros ombord på AJAX 1972
Foto: Ulf Sandberg

Foto taget på POSEIDONS akterdäck när vi skall försöka få över en bogserkabel till oljeplattformen OCEAN TIDE som låg på drift i Nordsjön. Enligt skepparen Bror Omberg så blåste det ca 25-30 sekundmeter i byarna. Hösten 1972.
Foto: Ulf Sandberg

Oljeplattformen ZAPATA EXPLORER under bogsering av POSEIDON - 1972
Foto: Ulf Sandberg

Foto: Ulf Sandberg

POSEIDON på utsidan av SAGOLAND efter att hon kolliderat med passagerarfartyget SAGA i närheten av Cuxhaven. SAGOLAND gick med apelsiner i lasten från Haifa - 1972.
Foto: Ulf Sandberg

Sagoland bogseras med aktern före mot Cuxhaven
Foto: Ulf Sandberg

Den tyska bogseraren WOTAN som tillsammans med POSEIDON bogserar ett skrov från Linnavevarvet i Lissabon till Eriksbergsvarvet i Göteborg. Julafton firades till sjöss men julbordet fick vi vänta med tills vi kom till kaj.
Foto: Ulf Sandberg

AJAX och MERCUR vid kaj i Nynäshamn 1972. Matros Sverker (Baloo) Larsson från Karlstad i förgrunden.
Foto: Ulf Sandberg

AJAX och MERCUR vid kaj i Nynäshamn 1972.
Foto: Ulf Sandberg

Tre glada gubbar ombord på AJAX. Fr.v. motorman på TRITON, i mitten tungdykaren och till höger matrosen Sverker (Baloo) Larsson
Foto: Ulf Sandberg


Den 27/7 1972 låg vi vid kaj i Nynäshamn när vi fick i uppdrag att bärga den danska kusttankern EDITH TERKOL som slagit runt mellan Visby och Västervik. När vi kom fram till haveristen så kunde vi inte göra så mycket på grund av för hög sjö. Vi började med att koppla henne i roderstocken, sen kunde vi börja bogseringen mot Oskarshamn. Vi fick ankra upp strax utanför Oskarshamn på grund av att masttoppen annars skulle skrapa i botten. Efter något dygn kom Magnuskranen som skulle vända haveristen på rätt köl. Efter flera försök så lyckades det och vi kunde gå ombord och pumpa ur henne. Det värsta var nog när vi hittade tre omkomna i sina hytter, varav ett spädbarn. Dom enda som klarade sig var överstyman Anton Dahl och matrosen Marcel Garrido Pozza.

Bilden visar EDITH TERKOL med kölen i vädret och Gotlandsbolagets SCANDIC.
Foto via Ulf Sandberg


Till Foton ombord
Tillbaka till bogserbåtssidan
Tillbaka till startsidan