Vrak utanför Kvarnholmen i Nacka

Utanför Kvarnholmen, Nacka ligger skrovet av en okänd båt. Jens, som är marinarkeolog på Sjöhistoriska museet i Stockholm, tog dessa bilder. På botten ca 4 meter ut från kajen hittade vi ett 15 meter långt stålvrak av vad som jag tror är en bogserbåt. Skrovformen påminner väldigt mycket om Fritz som ligger vid Strandvägen i Stockholm. Jag gissar på, utifrån skrovformen att den är byggd i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet. Pga dålig sikt i vattnet så fick vi inga bra översiktsbilder. Jag bifogar några bilder som är tagna framme vid fören. Det som får den att kännas gammal är den raka förstäven. Vraket förefaller vara slopat då överbyggnad, motor etc helt saknas. Fartyget mäter 15,15 meter över stäv och bredden uppgår till ca 3,6 meter.

Från Åke Sundius har jag fått detta: Jag tror att det är Exporten. Släpade dit den med B/B Holmen i mitten av 80-talet. Båten var tänkt att bli någon form av bostad, men sjönk, troligen runt -86.

Ett förslag till kommer från Abbe Holmberg: Min gissning är att det är gamla M/S MÅSEN, hennes överbyggnad flyttades till nuvarande MÅSEN som ligger som förrådslokal vid Strömbron i Stockholm. MÅSEN var byggd runt de årtalen som nämns och positionen där hon ligger, samt storleken stämmer rätt bra överens.

Jag tror nog att Christer Samuelsson har kommit på vem det okända vraket är, nämligen Urbs. För att citera Christer: Ser man på kapningen av räckverket och den utstickande stävskenan under avbärarlisten så stämmer det. Måttuppgiften om ca. 15 meter stämmer också väl. URBS försvann från Lumakajen och ingen visste vart hon tog vägen.


Foto: Jim Hansson via Jens Lindström - Statens Maritima Museer

Foto: Jim Hansson via Jens Lindström - Statens Maritima Museer

Foto: Jim Hansson via Jens Lindström - Statens Maritima Museer

Foto: Jim Hansson via Jens Lindström - Statens Maritima Museer


Tillbaka till vraksidan
Tillbaka till startsidan